Panik Atak

Panik atak, aniden ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan, gerçek bir tehlike veya görünürde belirgin bir neden olmamasına ragmen siddetli fiziksel ve psikolojik nedenlerle kendini gösteren yogun korku atağıdır. Cogu zaman kriz olarak adlandırılır. Aniden başlar, giderek siddetlenir. Hemen herkes belli zamanlarda endise ve panik hissi yaşayabilir. Bu his gergin, stresli veya tehlikeli durumlarda verilen dogal bir tepkidir. Ancak panik atak probleminden muzdarip kişi için anksiyete, endişe, panik, stres duyguları hem düzenli olarak, hemde genellikle bir sebep olmaksızın ortaya çıkar.

Belirtileri genellikle ateş basması, baş dönmesi, baygın hissetme, boğulma hissi, ölüm korkusu, genel terleme, göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı, kuru ağız, mide bulantısı, nefes darlığı, üşüme uyuşma, parmaklarda karıncalanma ve iğne batma hissi… gibi. Panik atak yasayan kişilerde yukarıdaki belirtilerden en az 4 tanesi ayni anda gözlemlenir. Durumun şiddetine göre panik atak sayısı ve suresi değişebilir. Panik atak her ne kadar korkutucu ve kisiyi zorlayıcı olsa da görülen semptomlar kişiye doğrudan zarar vermez. Panik atak bir uzman desteği ile belirtilerin hafifletilmesi, kaynağının bulunması ve doğru şekilde sonuç elde edilebilmesi için psikolojik destek, psikoterapi, aile danışmanlığı, bilimsel davranışçı terapi teknikleri uzmanlar tarafından yapılıp kişinin hayat kalitesinin arttırılması amaçlanır.

Panik atak geçiren bir kişi çeşitli teknikler ile, karşılıklı iş birliği içinde uzmanıyla birlikte düzenli devam etmesi sonucu panik atağın kontrollü sonuçlanması büyük önem taşır.