Sınav Kaygısı

Kaygı,kişi fiziksel yada duygusal baskı altındayken hissettiği en temel duygudur. Kaygı hissedilmeye başlandığında, soluk alıp verme hızlanır, kalp atışı artar, mide bulantısı oluşur, terlemeyle birlikte rahatsızlık durumu meydana gelir.  Bu durum sıklıkla önemli bir sınava girileceği zaman ortaya çıkmaktadır

Sınav Kaygısı nedir?

Öğrenilen bilginin, sınav esnasında kullanılmasına engel olan, başarının düşmesine neden olan en büyük etken sınav kaygısıdır. Sınav esnasında bildiği soruları bile yapamayarak unutmasına yol açabilecek kadar önemli bir problemdir.

Öğrencilerin sınav öncesi ve sınav sırasında bir miktar kaygı duymaları istenilen bir durumdur.  Sınav öncesi kaygı, kişinin çalışması için, sınav esnasındaki kaygı ise dikkatli ve uyanık kalabilmesi için gerekliliktir. Ancak kontrol edilemeyen kaygı, kişinin gerçek performansını düşürerek olumsuz yönde etkiler.

Genellikle insanlar kaygıyı, gelecek ile ilgili karamsarlık, belirsizliği umutsuzluk hissettiğinde dile getirirler. Kaygı tamamen insanların düşünceleri tarafından üretilir.

Sınav kaygısı yaşayan kişiler,

*Sınav konularını nasıl yetiştireceğim?

*Bu sınav benim hayatımı belirleyecek.

*Ailem benim için çok fedakarlık yaptı, başarmak zorundayım.

*Sınav notum yeterli olmazsa, istediğim okula başlayamam.

*Sınavda istediğim puanı alamazsam insanlar benim hakkımda ne düşünecekler?

*Sınavı kazanamazsam benim için her şey biter.

Önemli olan sınav kaygısının bizi etkilemesine izin vermemek, eksikliklerimizin farkında olarak çözüm arayışına girmektir.

Aileler genellikle çocuklardan daha kaygılıdır ve maalesef kaygı bulaşıcıdır. Bu noktada anne-babaların dikkatli olarak, kendi kaygılarını çocuğa aktarmak yerine, onlara destek olarak yardımcı olmalıdır.